Author: Zsani
•19:31

vörösboros szedres kocka fotó

Remélem még nem unjátok a húsvéti beszámolót, de még egy-két fogás hátra van.:)
Ennek a szedres süteménynek már évek óta megvan a receptje, de hogy miért nem sütöttem meg eddig, nem tudom. Igazság szerint rengeteg recept van, ami elkészítésre vár. Több mappányi, melyeket újságokból gyűjtöttem ki vagy szakácskönyvekből, anyukám által gépelt receptek és persze ne felejtkezzünk el a fejben készülő receptekről. A blogokon olvasható finomságokról már nem is beszélek! Azt hiszem, ha egész nap a konyhában állnék akkor sem érnék soha a sor végére...:)
Most pedig jöjjön a recept, amivel tényleg nem érdemes sokáig várni! Kicsit módosítottam az eredeti recepten,  nagyon finom lett a végeredmény. Húsvétkor ez a sütemény fogyott el a leghamarabb, nagyon könnyű, habos és nem túl édes.

Vörösboros-szedres kocka

Hozzávalók:

4 tojásból sütött fehér piskóta
60 dkg szeder (lehet fagyasztott is)
1,5 dl félszáraz vörösbor + 5 evőkanál vörösbor
15 dkg cukor
1 csomag étkezési zselatin (25 gramm)
1 csomag vaníliás pudingpor
1 dl 100%-os narancslé
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
4 dl tejszín+ 1 dl tejszín a díszítéshez

 Elkészítés: A szederből kb. 20 szemet félreteszek a díszítéshez. A maradék szedret, a borral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a fűszerekkel egy lábasba teszem és 5 percig főzöm. A szedret ezt követően sűrű szitán átpasszíroztam, de előtte kissé összeturmixoltam, így könnyebb volt. A pépet visszaöntöm a lábasba, a pudingport elkeverem néhány evőkanál vörösborral és hozzákeverem a szedres masszához, néhány perc alatt krémmé főzöm, majd leveszem a tűzről. A narancslevet meglangyosítom, hozzákeverem a zselatinport, alacsony tűzön addig kevergetem, ameddig fel nem oldódik a zselatin. Főzni nem szabad! Ha a zselatin feloldódott, hozzákeverem a szederkrémhez és hagyom, hogy kihűljön. A tejszínt kemény habbá verem, néhány evőkanálnyit kiveszek belőle és a szederkrémhez keverem, kissé fellazítva azt. A maradék habot több részletben óvatosan a szederkrémhez forgatom. A piskótát kapcsos formába teszem és ráöntöm a kész krémet, 3-4 órára hűtőbe teszem. Tálaláskor tejszínhabbal és szederrel díszítem, Éles késsel szépen szeletelhető lesz.

Megjegyzés: Érdemes kis méretű tepsiben készíteni, így magasabb lesz a hab. Ha nincs kapcsos tepsink, akkor is elkészíthető a sütemény. Fóliával béleljük ki a tepsit, úgy hogy az oldalát is takarja a fólia. Öntsük a krémet a tepsibe, majd a tetejére tegyük a piskótalapot. Tálalás előtt, tegyünk egy tálcát a tetejére, gyors mozdulattal fordítsuk meg, majd húzzuk le a fóliát a süteményről.

vörösboros szedres kocka fotó

This entry was posted on 19:31 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 megjegyzés:

On 4/17/2012 , Éva írta...

Csodásan néz ki, hogy beletudnék harapni! Imádom a szedret és ebben van bőven nagyon finom lehet!

 
On 4/17/2012 , Zsani írta...

Éva köszönöm, nagyon finom volt! Én is nagyon szeretem a szedret, pont azon gondolkodtam, hogy meggyel vagy málnával is finom lenne.:)

 
On 4/17/2012 , Vicuska írta...

Tényleg csodás!!!! Nem csodálom, hogy sikere volt, tetszik az is, hogy nem túl édes :)

 
On 4/17/2012 , sedith írta...

Mesésen néz ki!:)

 
On 4/18/2012 , Zsani írta...

Vicuska!
Köszönöm!:) Nálunk újabban hamarabb fogynak el a "könnyebb" desszertek, mindenki gyümölcsös,joghurtos, túrós édességeket kér, talán a tavasz miatt.:))

Sedith!
Köszönöm, próbáld ki, mert nagyon finom! Leírás alapján bonyolultnak tűnhet, de hamar elkészült.:)

 
On 4/18/2012 , Anazar írta...

Nagyon csinos!!

 
On 4/19/2012 , Unknown írta...

Ez isteni lehet imádom ezt a kombinációt!

 
On 4/19/2012 , Zsani írta...

Anazar köszönöm, jól mutatott az ünnepi asztalon is:)

Vikvi, ha tetszik, mindenképp próbáld ki!:)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...