Author: Zsani
•21:14
Több mint két éve élünk Angliában, őszintén szólva szeretünk itt élni, annak ellenére, hogy sok mindenben különbözik a két ország. A különbségek néha viccesek, néha bosszantóak, néha pedig egyszerűen meglepőek..
Soha nem felejtem el, hogy az első hónapokban mennyire rácsodálkoztam arra, hogy a szupermarketek tömve vannak félkész és kész ételekkel és mi több mennyien vásárolják ezeket a termékeket. Most elsősorban nem a mirelit zöldségekre gondolok, hanem például konzerv burgonyára, fagyasztott rizsre, fagyasztott tortákra, desszertekre, nem beszélve a rengeteg fél kész hústermékről, de komplett angol vasárnapi ebédet is lehet fagyasztva kapni, de a hűtőpultokban is megtalálható minden a paradicsomlevestől a kész sajtos tésztán át a csokis töltött palacsintáig. Az instant termékek felhozatala kicsit szerényebb, előnyben részesítik a hűtött termékeket, mert azok valahogy frissnek látszanak. Sajnos ezek a termékek a polcokról a vásárlók kosarában kötnek ki és nem csak a hétköznapokon, karácsony környékén ugyanolyan népszerűek ezek a kész ételek (sok ünnepi kiadásban, csomagolásban).
Mindemellett, fantasztikus a gyümölcs és zöldség felhozatal a szupermarketekben is. Minden friss, rengeteg fajta alma, burgonya, bogyós gyümölcsök, szőlő, egzotikus gyümölcsök mindig kaphatóak, ahogy friss fűszernövények is. Ha a zöldségek, gyümölcsök már nem a legfrissebbek rögtön leárazzák őket, így kb harmadáért lehet őket megvenni. A tejtermékek is nagyon jó minőségűek, itt még soha nem okozott problémát a tejszín felverése, akármilyen márkájút is vettem. A gyümölcsleveket is imádom, 100%-os gyümölcslevek, hűtöttek és nem koncentrátumból készülnek. Mindenből van választék és minden élerhető áron.
Ezt a kettőséget tapasztaltam, tapasztalom nap mint nap. Minden termékre rá van írva a tápanyagtartalma, a csapból is az folyik hogy naponta ötször egyél zöldséget/gyümölcsöt. Az egyes gyümölcsszeleteken, gyümölcsleveken rá van írva, hogy hány adag friss gyümölcsnek felel meg. Gyakorlatilag minden adott, hogy az embereket az egészséges életmód fele tereljék. Nemrég olvastam, hogy Jamie Oliver kampányol a csúnya zöldségek mellett, hogy ne menjen annyi zöldség, gyümölcs kárba, mert attól, hogy aznap lejár egy paradicsom szavatossága, aznap még fogyasztható és tápanyagtartalmában nem tér el a frissebbtől. Az egyik angol kolleganőm múltkor közölte, hogy bizony ha pöttyös a banán kívülről az náluk kuka, ugyanis az romlott és gusztustalan.:) Ma például azt mesélte, hogy ő tizennyolc éves koráig semmilyen zöldséget nem evett, egyedül az uborkát és a paradicsomot ismerte, azt is csak szendvicsben és hogy egyszer naranccsal kínálta a szomszéd gyerekeket akik megkérdezték, hogy mi ez?! Ha nem a saját fülemmel hallom, akkor el sem hiszem. Ahogy egy másik kolleganőm említette múltkor hogy ő életében nem evett még retket és mihez lehet azt enni...
Hogy mi ebből a tanulság? Nem tudom. Néha itt csodálkozva néznek rám, hogy tudok főzni és ilyenkor megkérdezik hogy mit? Ilyenkor soha nem tudom, hogy mit válaszoljak..  Számomra a főzés nem csak hobbi, hanem a hétköznapok egyik feladata is egyben, amikor nem tudok órákat tölteni a tűzhely felett, és gyorsan, de finomat és egészségest szeretnénk enni.
Mindig eszembe jut egy francia mondás miszerint Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei amíg nem kerülnek a konyhába.

This entry was posted on 21:14 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 megjegyzés:

On 5/29/2015 , sedith írta...

Ezt érdekes volt olvasni. :) Írj még ilyeneket! :)

 
On 6/07/2015 , Zsani írta...

Van egy pár érdekessség ebben az országban az biztos:)

 
On 1/16/2019 , Éva írta...

Jól néz ki :)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...