Author: Zsani
•14:59
Talán már öt éve is van, amikor először találkoztam a  zabpehellyel. Akkoriban csak müzlikeveréket készítettem belőle és zabkását, majd később rájöttem, hogy sokféle módon fel lehet használni és nagyon finom ételeket készíthetőek belőle.
Az egyik kedvencünk az édes zabpehelykeksz, amit gyakran sütök, a reggeli kávé mellé, vagy egészséges nasinak is tökéletes. Így a keksz mindig hamar elfogy, annak ellenére, hogy korábban párom hallani sem akart a zabpehelyről.:) Ma már más a helyzet, bár a zabkása továbbra is tiltó listán van. A zabpehely darált formában, morzsaként is jól működik, például rétes készítésénél, de nagyon finom palacsinta alapanyagként is. Zabpelyhes palacsintát évek óta készítek, ez idő alatt kiforrt a legjobb recept is. A palacsinták így nem lesznek túl nehezek vagy ragacsosak és finom lisztet sem kell hozzáadni. Általában reggelire készítem, puding vagy valamilyen öntet nagyon jól illik hozzá, friss gyümölccsel még finomabb lesz.

zabpelyhes palacsinta fotó


Zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók: (12-13 darabhoz)
25 dkg zabpehely
3 nagy tojás
3+1 dl tej
2 evőkanál olaj
5 dkg cukor ( vagy édesítőszer)
1 mk. só
1 mk. sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Sütéshez:
néhány evőkanál olaj

Elkészítés: A zabpelyhet turmixgépbe öntöm és lisztté darálom. A zabpehelylisztet elkeverem a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztom. A tojások sárgáját a cukorral/édesítővel, vaníliás cukorral habosra keverem, közben hozzáöntöm az olajat. A tojásos keverékhez felváltva hozzáadom a 3 dl tejet és a lisztet, majd félreteszem, hogy besűrűsödjön. Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verem, nem baj, ha nem lesz nagyon kemény a hab. Ha a lisztes keverék besűrűsödött hozzáöntöm a maradék (1 dl) tejet, jól elkeverem. A tojáshabot, egy fakanállal több részletben a masszához forgatom. Egy-két evőkanálnyi olajat öntök a palacsintasütőbe és jól felforrósítom. A palacsintamasszából kb. fél merőkanálnyit öntök a forró serpenyő közepére, a massza szépen, magától szét fog terülni. A palacsinta minkét oldalát közepes lángon sütöm, arra ügyelek, hogy kevés olaj mindig legyen alatta.
Megjegyzés: A kisült palacsintákat halmozzuk egymásra, öntettel, pudinggal, gyümölccsel tálaljuk.

zabpelyhes palacsinta fotó


This entry was posted on 14:59 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 3/24/2012 , Éva írta...

Nagyon jól néz ki ezekkel a gyümölcsökkel különösen. Finom lehet nagyon. Zabpelyhet még nem használtam!

 
On 3/25/2012 , Zsani írta...

Köszönöm Éva!:) Aldiban, Lidlben szoktam venni fél kilós kiszerelésben. Nagyon egészséges, érdemes kísérletezni vele.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...