Author: Zsani
•14:55
A napokban több péksüteményt is sütöttem: zsömléket, kifliket, bucikat és molnárkát. Mindig úgy tervezem, hogy két napra is elég legyen a pékáru és ne kelljen minden délután újabb adagot sütni. Bár a terv jó, de sajnos kevés esetben működik.:) 
Ezt a sós kiflit a héten már másodjára készítem és valószínű, hogy hétvégén ismét szerepelni fog nálunk. Annyira finom, puha,  kívül ropogós, a bolti felfújt kiflik a nyomába sem érnek. Ilyen reggelivel csak jól indulhat a nap! Szeretem egyszerűen, csak vajjal vagy tejföllel, de szendvicsalapnak is tökéletes.

sós kifli reggelire fotó


Sós kifli (8 darabhoz)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál tejföl
4 dkg olvasztott vaj (ne legyen forró!)
3 dkg friss élesztő
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
Tetejére:
köménymag

Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendben a kenyérsütőgép üstjébe teszem és elindítom a dagasztás programot (dagasztás+kelesztés).
Ha gép nélkül készítem, akkor a langyos tejhez hozzáadom a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, kb. 15 percre félreteszem. Ha az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt hozzáöntöm a sóval elkevert liszthez és jól kidagasztom. A tésztát hagyom a duplájára kelni.
A megkelt tésztát vékonyra, kör alakúra kinyújtom és 8 cikkre vágom. Az így kapott háromszögeket a szélesebb végétől a csúcs felé szorosan feltekerem. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, meleg helyen, hagyom ismét a duplájára kelni. Sütés előtt vízzel lekenem őket, köménymaggal és sóval megszórom. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 15-20 perc alatt megsütöm a kifliket.
Megjegyzés: A sütő aljába tegyünk egy hőálló tálba vizet és így süssük a kifliket gőzben,  szép színük lesz és ropogósak is lesznek!

sós kifli reggelire fotó

This entry was posted on 14:55 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 3/22/2012 , Éva írta...

Csodásak lettek! Annyira guszta, legszívesebben beleharapnék, természetesen ha nem lenne itt a képernyő!:) Szeretek próbálkozni, legközelebb kipróbálom ezt a kiflit is!

 
On 3/22/2012 , Zsani írta...

Éva, nagyon köszönöm, jól esik a dicséret!:) Próbáld ki bátran, mert nagyon finom.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...