Author: Zsani
•12:34
 A húsvéti menü, mint mindig az utolsó héten is változott, de ünnep előtt néhány nappal már tudtuk, hogy milyen finomságokkal fogunk készülni. Régi, bevált ételek, de egy-két újdonság is került az asztalra. Édesanyám gyakran emlegeti, egyik kedvenc süteményét, a jojófánkot, amit gyerekkorában minden cukrászdában lehetett kapni és elmondása szerint nagyon finom volt. Igazán kíváncsivá tett, hogy milyen lehet ez a sütemény és mivel soha nem kóstoltam, ideje volt végre megsütni.:)
A jojófánkban én sem csalódtam, nagyon finom, krémes, puha és dekoratív sütemény. Az idővel viszont fontos számolnunk, egy napig pihen a tészta és még egy napig a megtöltött fánkokat hagyni kell puhulni. A képviselőfánkhoz hasonlóan, vaníliakrém helyett gyümölcskrémmel is el tudnám képzelni.

jojó fánk csokival díszítve fotó

Jojófánk

Hozzávalók:
Tészta:
5 tojás
20 dkg porcukor
22 dkg  + 30 dkg dkg liszt
1 csomag szalakáli
Krém:
7 dl tej
3 tojássárga
8 dkg liszt
2 csomag bourbon vaníliás cukor/ vaníliarúd
15 dkg vaj
15 dkg porcukor

Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom 22 dkg lisztben elkevert szalakálit. Reggelig letakarva pihentetem, majd hozzáadom a 30 dkg lisztet és jól összegyúrom. Nagyon vékonyra kinyújtom, és tetszőleges nagyságú szaggatóval kiszaggatom. ( Én most kisebb szaggatót használtam.) Előmelegített sütőben, közepes hőfokon rózsaszínre sütöm, vigyázva, mert nagyon hamar sül a tészta. A tejet, a lisztet és a tojássárgát csomómentesre kikavarom és sűrű krémet főzök belőle, majd hagyom hűlni. A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral kikeverem és több részletben hozzákeverem a kihűlt tojásos krémet. A krémet habzsákba teszem, két korongot krémmel összeragasztunk és tetejét gőz felett megolvasztott csokival díszítjük. A kész jojófánkokat egy éjszakán át pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon.
Megjegyzés: Ha nem sikerül elég vékonyra nyújtani a tésztát, akkor sütéskor vastagabb fánkokat kapunk, ebben az esetben egyszerűen vágjuk ketté őket és így töltsük meg. Kisebb szaggatót használva kb. 40-50 darab fánkot kaptam. 

jojó fánk csokival díszítve fotó

This entry was posted on 12:34 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...