Author: Zsani
•6:39
Mai ebédünk gulyásleves volt, ami tulajdonképpen nem is leves, hanem egytálétel, így második fogásként mindig valamilyen édes süteményt szoktunk készíteni. Először diós palacsintát szerettem volna, de rajtam kívül senki nem kívánta a palacsintát, így rétesre esett a választásom. Túrósat mostanában gyakran készítek, mindig valamilyen gyümölccsel variálom és mindig az utolsó szeletig elfogy. Most diós-almás rétest sütöttem, először próbáltam az almát dióval és tényleg nagyon finom, ezt jól bizonyítja, hogy délutánra egy morzsa sem maradt belőle.:)

almás-diós rétes zabpehellyel fotó


Almás-diós rétes (1 rúdhoz)

Hozzávalók:
3 réteslap
5 db kisebb savanykás alma
7 dkg dió
2 evőkanál zabpehely
1 marék mazsola
8-10 dkg cukor (vagy édesítőszer)
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál rum
néhány evőkanál olvasztott vaj a kenéshez

Elkészítés: A mazsolát megmosom és kevés rummal felfőzöm, hagyom hűlni. Az almát meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem és közepes hőfokon elkezdem párolni, hogy levet eresszen. A diót, a zabpehellyel együtt turmix/aprítógépbe teszem és összedarálom. Ha az alma kicsit összeesett, hozzáadom a cukrot/édesítőt, fahéjat, az őrölt diót, zabpelyhet és a lecsepegtetett mazsolát. Az egészet összefőzöm, krém sűrűségű lesz, hagyom kihűlni. A réteslapokat egyenként megkenem olvasztott vajjal, egymásra helyezem őket. Az utolsó lapon (szélétől kb. 8 centire) hosszan szétterítem a tölteléket, ügyelve arra, hogy a két végén is maradjon néhány centi üresen. A tészta alján hagyott üres részt a töltelékre ráhajtom és szorosan feltekerem, úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A tészta végeit behajtom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a rétest, tetejét is megkenem olvasztott vajjal. A réteseket előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 15 perc alatt pirosra sütöm.
Megjegyzés: zabpehely helyett édes morzsát (darált babapiskótát, kekszet) is használhatunk. Ebben az esetben morzsából kb. a kétszeresére lesz szükség.

almás-diós rétes zabpehellyel fotó

This entry was posted on 6:39 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...