Author: Zsani
•20:25
Nem írom, hogy diétába kezdtünk, mert valójában erről szó nincs. Csupán arról, hogy néhány hete kerüljük a fehér lisztes és cukros ételeket. Nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre hangzik:) Ha kenyeret, vagy péksüteményt készítek keverek graham lisztet is a fehérhez, persze így sem diétás, de talán egészségesebb. A fehér cukornak pedig többféle helyettesítője is van, így az sem okoz gondot. Az igazi fejtörést az okozza, ha desszertet akarok készíteni,  a cukormentességet ugyan meg lett oldani, a pohárkrémek, pudingok, habok jó alternatívák ebben az esetben és én még a rétest is ide sorolom. De a lisztmentes sütemény komoly fejtörést okoz, így valósággal vadászom és gyűjtögetem a szóba jöhető recepteket. Karácsony körül írtam, hogy Stahl Judit egyik édességes szakácskönyve igazán megtetszett, több mindent ki is próbáltam belőle. A könyvben van egy piskótatekercs, amiben liszt helyett kakaót használ. Korábban már találkoztam hasonló piskótával, amihez kakaópor kellett és nem liszt, ha jól emlékszem bársony tekercs néven. A két recept ugyanaz lenne, azt nem tudom, de nagyon finom, nagyon kakaós, könnyű piskótát kapunk.:)
A kakaós piskótatekercset édesanyám sütötte, közben mi a balkonon kertészkedtünk.:) Az eredményre nagyon kíváncsi vagyok, mert ez az első alkalom, hogy virágon kívül más is kerül az erkélyre. A leendő csüngőeperről hamarosan képes beszámoló is következik.:) Most pedig jöjjön a recept, ami próbának indult, de olyan finom lett, hogy muszáj most közzétennem, hátha valakinek jól jön a lisztmentessége.:)

kakaós lisztmentes piskótatekercs túrókrémmel fotó

Túrókrémmel töltött piskótatekercs

Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
6 tojás
15 dkg cukor (vagy 12 dkg xukor)
5 dkg cukrozatlan kakaópor
Töltelék:
50 dkg túró
2-3 evőkanál natúr joghurt
kb. 12-15 dkg cukor (vagy édesítőszer)
2 marék vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva)

Elkészítés: A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgához adjuk a cukor 2/3-át és robotgép segítségével fehéredésig verjük, majd hozzászitáljuk a kakaóport és jól elkeverjük. A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni, félidőben hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habot verünk. A kakaós tojásos keverékhez több részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot és a piskótamasszát egyenletesen szétterítjük a sütőpapírral bélelt tepsin. A piskótát  közepes hőfokon 15-20 perc alatt megsütjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Töltelék: A túróhoz hozzáadjuk a cukrot és néhány evőkanál joghurtot, robotgép segítségével krémesre keverjük. Az aszalt gyümölcsöket felvágjuk és a túrókrémhez keverjük. Ha a piskóta megsült, még melegen, nedves konyharuhára borítjuk, majd a hosszabbik oldalától feltekerjük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt kitekerjük, megkenjük a gyümölcsös túrókrémmel és ismét feltekerjük. Kissé ferdén szeleteljük.
Megjegyzés: Ha nem szeretnénk, hogy a töltelék túlsúlyban legyen, akkor nyugodtan felezzük a túrókrémnél megadott mennyiséget.


kakaós lisztmentes piskótatekercs túrókrémmel piskóta

This entry was posted on 20:25 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 3/16/2012 , Seffer Lilla írta...

Elkészült! Szuper lett , tényleg. Köszönöm!

 
On 3/16/2012 , Zsani írta...

Lilla, nagyon örülök, ezek szerint ízlett mindenkinek!:)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...