Author: Zsani
•10:20
A narancsos kalács óta foglalkoztat a gondolat, hogy a kelt tésztáknál a tejet mivel lehetne még helyettesíteni. A válasz: paradicsompürével!:) Egyszer már sütöttem paradicsomos kenyeret, víz helyett sűrű paradicsomlevet tettem a tésztába és kevés oreganoval ízesítettem. Nagyon ízlett, de mivel csak próba sütés volt, így nem került fel a blogra. Kicsit tovább gondoltam, hogy mit lehetne még készíteni a paradicsomos tésztával és így született ez a csiga.:) Nagyon mutatós és finom, ízében a pizzára emlékeztet.

színes csigák kelt tésztából paradicsommal lilahagymával fotó

Színes csigák
Egy egyszerű kelt tészta alap receptet használtam. Kenyérsütőgép helyett kézzel is dolgozhatunk!

Hozzávalók:
Fehér tészta:
25 dkg liszt
4 dkg vaj
1 dkg élesztő (+1 dl tej, 1 mk. cukor)
1-1,5 tk. só
1 tojás
1 nagy fej lilahagyma (+1 evk. olívaolaj)
Piros tészta:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dkg élesztő
10 dkg paradicsomlé
1-1,5 tk. só
1 tojás
2 tk. szárított oregano

Elkészítés:  A lilahagymát apró kockára vágom és olívaolajon üveges párolom, majd kihűtöm. A fehér tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe teszem, hozzáadom a megpárolt lilahagymát. Dagasztás programon hagyom, hogy a gép kidolgozza a tésztát, majd félreteszem kelni. A piros tészta hozzávalóiból szintén tésztát dagasztok és meleg helyen azt is hagyom a duplájára kelni. A megkelt tésztákat külön-külön átgyúrom és kerek cipókat formázok belőlük. Lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. egy cm vastagra kinyújtom őket. A fehér tésztára helyezem a piros tésztát (nyújtófára feltekerem a pirosat, majd a fehér tésztára borítom), nyújtófával kicsit összedolgozom a tésztákat, széleiket eligazgatom. A tésztát a hosszabbik oldalánál feltekerem mint a piskótatekercset. Éles, lisztezett késsel ujjnyi vastag csigákat vágok belőle. Tojással lekenem a csigákat, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 15-20 perc alatt megsütöm őket.
This entry was posted on 10:20 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...