Author: Zsani
•19:11



Kelt tésztát készíteni nem ördöngösség, csupán néhány dologra kell oda figyelnünk a biztos siker érdekében. A hozzávalók ne legyenek hidegek, ezért készítés előtt legalább fél órával vegyük ki őket a hűtőből. A friss élesztőt mindig langyos tejbe tegyük, soha ne forróba! Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt egyszerűen csak keverjük a liszthez. A jól kidolgozott tészta elválik az edény falától, felülete fényes és sima.  A tészta csak meleg helyen tud megkelni, szórjuk meg kevés liszttel és takarjuk le konyharuhával. A megkelt tészta rugalmas, ujjunkkal benyomva a keletkezett mélyedés hamar eltűnik.
Az édes kelt tészta több népszerű péksütemény alapja, a jól bevált kedvenceink mellett bátran kísérletezzünk más ízekkel, formákkal!

Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dkg élesztő (+1 dl tej, 1 mk. cukor)
1 evőkanál porcukor
1 tojás
csipet só
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba öntöm majd a vajjal, sóval és cukorral elmorzsolom.


A tejet kevés cukorral meglangyosítom, a tűzről levéve belemorzsolom az élesztőt


Villával kissé elkeverem a tojást, majd a liszt közepébe mélyedést készítek és beleöntöm.



A felfutatott élesztőt is a liszthez öntöm.



A hozzávalókat a tálban jól összegyúrom.


A tésztát addig dagasztom, amíg elválik az edény falától és szép hólyagos lesz. Lisztezett deszkára borítom, konyharuhával letakarom.


A tésztát meleg helyen hagyom a duplájára kelni. 


A megkelt tésztát átgyúrom, kerek cipót formázok belőle. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra kinyújtom. Az édes tésztát tetszés szerint különböző töltelékkel kenem meg és formázom. A süteményeket tojással megkenem és vajazott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben közepes hőfokon megsütöm.
This entry was posted on 19:11 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...