Author: Zsani
•12:53
Mindig is szerettem  borral sütni-főzni, pörköltökhöz vagy sült húsokhoz is gyakran használok bort vagy sört, finomabb, pikánsabb lesz tőle az étel. De nemcsak főfogásokhoz, hanem egy-egy desszerthez is bátran lehet használni, meggyhez, szederhez, csokoládés édességekhez nagyon jól passzol a vörösbor. Eperhez, barackhoz inkább pezsgőt vagy fehérbort párosítanék.:))

Ez a szedres rizstorta ismét egy régi recept, mely  vörösborral készült, kicsit savanykás, de nagyon-nagyon finom.
Egy másik sütemény, ahol szintén a vörösbor és a szeder dominál:






Szedres- rizses torta (24 cm-es tortaformában)

Hozzávalók:
2-3 tojásból sütött piskótalap
60 dkg szeder
2 dl édes vörösbor
5 dkg keményítő
10 dkg cukor
fahéj
5 dl tejszín
2,5 dl tejberizs
vaníliás cukor
2 tk. étkezési zselatin
Tetejére:
1 cs. tortazselé (12 g) +1-2 evőkanál cukor
2, 5 dl édes vörösbor

Elkészítés: A piskótalapot egy kapcsos tortaformába tesszük (papírt is tehetünk alá, hogy ne karcoljuk össze vágáskor), a hozzávalókat kimérjük. A szederből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradék szedret, kevés vörösborral (0,5 dl) feltesszük főni, cukorral és fahéjjal ízesítjük. Ha felfőtt a szeder, 2 dl vörösborban elkeverjük a keményítőt és besűrűsítjük vele a gyümölcskrémet. (Néhány percig főzzük.) A szedres krémet langyosra hűtjük,  majd a kapcsos tortaformában lévő piskótalapra öntjük. A tejszínt a vaníliás cukorral felverjük, a zselatint a tasakon lévő utasítás szerint 1 dl folyadékban feloldjuk, majd a langyosra hűtjük. A felvert tejszínhez adjuk a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tejberizst is. A rizskrémet a gyümölcsrétegen elsimítjuk. A tortazselét víz helyett borral készítjük el. A zseléport elkeverjük a cukorral, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a vörösbort. Folytonos kevergetés közben kb. 1 percig főzzük. Langyosra hűtjük! A torta tetejét kirakjuk a félretett szederrrel, és leöntjük a tortazselével.Ha megszilárdult a zselé, a tortaforma karimáját eltávolítjuk és felszeleteljük a süteményt.
 



Hűtőben tároljuk!

This entry was posted on 12:53 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...