Author: Zsani
•15:23


Valamiért engem elkerülnek a divatos sütemények, vagyis inkább én kerülöm őket.:) Évekkel ezelőtt nagy népszerűségre tett szert a cobbler itthon, sok gasztroblogban, cikkben dicsérték, hogy egyszerűsége mellett mennyire finom desszert és bármilyen idény gyümölccsel variálható. Engem mégsem győzött meg, talán azért, mert egy hasonló morzsasütivel nagyon befürödtem. Lehet hogy a recept volt rossz, mind a mai napig nem tudom, de a sütemény épp, hogy súrolta az ehető kategóriát.
Ma piacozás közben nem tudtam ellenállni a szedernek és hazaérve, okulva a múlt hétvégéből, rögtön fel akartam használni, mert bizony nem jól tűri a tárolást.
Gyors süteményre volt szükség, így eszembe jutott a cobbler! Ez a süti nem gyors, hanem extra gyors és nem egyszerű, hanem elronthatatlan.:) Természetesen finom is, sokkal, de sokkal finomabb mint gondoltam. Dupla mennyiségű gyümölccsel is el tudnám képzelni, de ez már csak ízlés kérdése. A gyümölcsös lágy réteg felett, nagyon puha, fahéjas tészta, melynek teteje ropogósra van sütve... nehéz megállni egy adagnál:)

Szedres-szilvás cobbler (22*15 cm-es formában)

Hozzávalók:
Gyümölcsös réteg:
25 dkg szilva
25 dkg szeder
3 dkg cukor (vagy édesítő)
2 dkg vaníliás cukor
3 dkg étkezési keményítő vagy pudingpor
Tészta:
25 dkg liszt (+3-4 dkg)
1 csomag sütőpor
1-2 mk. őrölt fahéj
10 dkg vaj
3 dkg cukor (vagy édesítő)
2 dkg vaníliás cukor
1 tojás
1,5 dl tejszín
csipet só
Szóráshoz:
1-2 evőkanál cukor

Elkészítés: Gyümölcsös réteg: A szilvát kockára vágtam, összekevertem a szederrel, a cukorral, édesítővel és a keményítővel, majd egy forma aljára kanalaztam az egészet. Tészta: A lisztet elkeverem a sütőporral, fahéjjal, csipet sóval, majd hozzámorzsolom a vajat. A tejszínt elkeverem a tojással és a cukorral, édesítővel. A vajas liszthez öntöm a tejszínes keveréket és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává dolgozom. Az édesítő miatt, én még tettem hozzá 2-3 evőkanál lisztet. Lágy tésztát kell, hogy kapjunk! Kézzel kisebb gombócokat formázok a tésztából és a gyümölcsös rétegre teszem őket. A gombócok tetejét megszórtam kristálycukorral. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Megjegyzés: Langyosan/melegen a legfinomabb!
This entry was posted on 15:23 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 8/04/2012 , Jámborné Budai Mónika írta...

Tetszik ki fogom próbálni:))

 
On 8/06/2012 , Zsani írta...

Mónika biztos ízleni fog! Langyosan a legfinomabb!:)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...