•14:44
Töltött káposztát, ahogy általában a többi nehéz ételt őszi-téli időszakban szoktunk készíteni, de most annyira kívánta mindenki, hogy nem várhattam a következő szezonig. Nagyon szeretjük, savanyú káposztából, kevés füstölt szalonnával, fokhagymával és tejfölös rántással főzöm. Mondhatom, hogy családi recept, hisz édesanyám, nagymamám is ugyanígy készítette, soha semmi pénzért nem változtattak volna a receptem. Így most én sem teszem, vannak ételek, melyeket nem kell megreformálni. Ez a töltött káposzta pont ilyen, egyszerűen úgy jó, ahogy van.:)
Töltött káposzta (10 közepes és 20 kisebb méretű lett belőle)
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
10-15 dkg füstölt szalonna
25 dkg rizs
3 nagy gerezd fokhagyma
2 kisebb fej káposzta
0,5 kg apró káposzta
2 mokkáskanál bors
1,5 kiskanál só
A rántáshoz:
4 evőkanál olaj
2-3 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 kiskanál őrölt pirospaprika
Elkészítés: A sertéshúst, a szalonnával együtt ledarálom, hozzáreszelem a fokhagymát, sózom borsozom. A szalonna bőrét nem dobom ki, félreteszem, később még szükség lesz rá. A fűszerezett darált húshoz hozzágyúrom a rizst (nem kell előfőzni) és megkóstolom, ha nem elég sós akkor adok még hozzá sót. A káposztát is érdemes megkóstolni, hogy mennyire sós és savanyú. Ezt követően hideg vízbe áztatom kb. 15-20 percre, majd jó alaposan kinyomkodom. A közepét, torzsáját kivágom és leveleire szedem. Egy éles késsel kivágom a levelek megvastagodott középső erét, így könnyen hajlítható lesz. A káposztaleveleket megtöltöm a darált húsos töltelékkel. A levél nagyságától függően, egy kisebb kupac tölteléket helyezek a levél felső harmadára. A levél egyik szélét behajtom, majd a felső részénél kezdve felgöngyölöm a káposztát. A másik oldalán ujjammal betömködöm a levelet, úgy, hogy főzés közben is így maradjon. A kimaradt káposztaleveleket felvágom és az apró káposztához vegyítem. Az apró káposzta felét egy fazék aljába teszem, erre jönnek a töltött levelek (a hajtás alulra kerüljön), majd befedem a maradék apró káposztával. Felöntöm annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje, a vizet kissé megsózom és az apró káposzta közé teszem a szalonna bőrét. Lefedem, ha felfőtt, takarékra veszem a lángot és kb. másfél óráig főzöm. Ha a hús és a káposzta is megpuhult, elkészítem a rántást. Olajat forrósítok, hozzákeverem a lisztet és zsemleszínűre pirítom. A tűzről levéve hozzákeverem az őrölt pirospaprikát és a tejfölt, majd kevés vízzel hígítom. A rántást a káposztára öntöm, de nem keverem össze, csak rázni szabad, hogy a rántás elkeveredjen a levével. Lefedem és néhány percig összefőzöm a rántással és kész is. Másnap újra melegítve még finomabb lesz.
A töltött káposztát tejföllel, friss kenyérrel kínálom.
2 megjegyzés:
Hát igen ez a klasszikus változat,ez így jó ahogy van ! Szeretnék ajánlani egy könnyű tavaszi rokont,hátha nem ismered:http://gasztropusztitas.blogspot.com/A padlutka
Köszönöm, elolvastam, valóban nem ismertem.:) Egyszer ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok rá.