Nem is tudom, hogy mióta szeretnék kenyérsütőgépet...Valamiért mindig halogattuk a vásárlását, muszáj volt szem előtt tartani a fontossági sorrendet, hisz akadt olyan háztartási gép is, ami nélkülözhetetlen egy háztartásban. Visszagondolva az indulásra... Ma már elmondhatom, hogy kis konyhám igazán jól felszerelt, legalábbis számomra épp elég.:)
Visszatérve a kenyérsütőgépre, nagyon sokat olvasgattam róla, ki is néztünk egy típust, ami persze sehol nem volt kapható, így egy Sencor márkájúra esett a választás. (Ebben az árkategóriában véleményem szerint, szinte mindegyik gép ugyanazt tudja, programjaik is megegyeznek.) Első kenyerünk kóstolása épp új kenyér napjára esett.:) Remek reggeli volt, azóta többféle kenyér, kalács is készült már gépben. A bevált recepteket megosztom veletek is.:)
Hozzávalók:
280 ml tej
1,5 tk. só
1 evk. ecet
2 evk. olaj
50 dkg kenyérliszt
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a fenti sorrendbe az üstbe teszem. (A tészta állaga ne legyen túl lágy, ne ragadjon az üst oldalára, de túl kemény se legyen. Utóbbi esetben 1-2 evőkanál folyadékot lehet hozzátenni.) A gép amikor összegyúrta a tésztát, a keverőlapátot kiveszem és utána hagyom kelni a gépben. Sütés előtt tojással lekenem és megszórom szezámmaggal a tetejét.
Alap programot választottam és a kenyérhéj szín közül a legsötétebbet.
Megjegyzés: az eredeti receptben öregtészta is szerepel, legközelebb azzal fogom kipróbálni, hogy jobban hasonlítson a bolti kenyérre.
3 megjegyzés:
Gyönyörű!:)Nem volt sok az élesztő?
Nekünk nagyon ízlett, nem érződött ki belőle az élesztő. De öreg tésztával is ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok a különbségre.
Arra lennék kiváncs hogy hogy lehett kivenni a lapátot dagasztás után elöre is köszönöm .