Author: Zsani
•10:12
Áprilisban talán még korai fagyit enni, és mindenféle fagylalt receptekről írni, de nem tudtam ellenállni. Tavaly már készítettem házi fagyit, de  nem igazán sikerült. Fagylaltgép hiányában nem sikerült elég krémesre kevernem, az állaga kásás lett. Bár az íze kárpótolt, illetve az, hogy tudtam, nincs benne semmilyen mesterséges adalék! A kásás fagyinak csupán tejszín volt az alapja, ehhez adtam gyümölcsöt illetve csokoládét, mert ugye a csokifagyi nálunk az örök kedvenc.
Nemrég olvasgattam a blogokat és több helyen is láttam házi készítésű fagylaltot fagyigép nélkül! A fotó alapján krémesnek tűnt és Kata is biztosított róla, hogy finom, nem jeges fagyi készíthető így. A hozzávalók közül a sűrített tej az, ami biztosítja, hogy ne legyen kásás a végeredmény. Tücsökbogár blogjában jó néhány fagylalt recept található, ez alapján készítettem én is, illetve találtam egy céget, mely sűrített tejet forgalmaz, honlapjukon számos recept van, köztük fagyi recept is.
A receptekhez azonban nem kevés sűrített tejre van szükség, persze kapható néhány hipermarketben, de nem túl baráti áron. A címkéjüket még nem vizsgáltam, de jobban bízom a házi készítésű sűrített tejben, amit Edith blogjában találtam.
Ennyi linkelés után jöjjön a recept! A fotó nem lett túl szép, mert nagyon olvadt a fagyi, és nagyon kíváncsiak voltunk az ízére!:))


házi sztracsatella fagylalt fotó


Sztracsatella fagylalt (fagyigép nélkül)
(Alapfagyi TücsökBogár blogjában)

Hozzávalók:
30 dkg cukrozott sűrített tej
5 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
vaníliaaroma/vaníliás cukor

Elkészítés: A csokoládét apróra vágom. Robotgép segítségével néhány percig (kb. 1-2 perc) verem a tejszínt, amikor még folyós hozzáadom a sűrített tejet és a vaníliaaromát addig verem, amíg krémes, tejföl sűrűségű nem lesz. Fakanál segítségével a csokoládédarabokat is beleforgatom a masszába. 
Kb. másfél liter fagylaltot kaptam! Fóliával kibéleltem a formát, beleöntöttem a fagyit és 3 órára mélyhűtőbe tettem. Ha tovább áll a fagyasztóban, akkor tálalás előtt vegyük ki néhány percre!
Finom, krémes fagylalt!


Sűrített tej
(Edith blogjában eredeti recept)

Hozzávalók:
50 dkg cukor
5 dl tej
5 dkg vaj
vaníliaaroma / vaníliás cukor

Elkészítés: A hozzávalókat addig melegítem, amíg a cukor feloldódik.  A keveréket felforralom és 10 percig hagyom forrni, közben folyamatosan kevergetem. A kész sűrített tejet vízfürdőben kihűtöm és befőttes üvegekbe teszem. Hűtőben tároljuk!
This entry was posted on 10:12 and is filed under , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 megjegyzés:

On 4/12/2011 , Könyvlelő Kritta írta...

Nagyon jól néz ki a fagyid. Én is pont most készítettem 3 félét, összebeszéltünk :)

 
On 4/12/2011 , Zsani írta...

Köszönöm!:)

 
On 4/12/2011 , sedith írta...

Mesés ez a fagyi! Biztos, hogy alkalomadtán kipróbálom.
Kevesebb cukorral is besűrűsödött eléggé a tej? Nem mertem kevesebbel próbálni, bár más recepteknél mindig ellopok a cukormennyiségből. :)

 
On 4/12/2011 , Zsani írta...

Edith!

Nincs összehasonlítási alapom, mert ezer éve vettem utoljára sűrített tejet:) De jónak tűnt az állaga, a fagyiban is működött. Én azon gondolkodom, hogy gyümölcscukorral is működne-e a sűrített tej? Esetleg cukormentes tejszín:)

 
On 5/30/2011 , Névtelen írta...

sziasztok! Manka vagyok.
Azt szeretném kérdezni, hogy kb. mennyi ideig lehet tárolni a sűrített tejet? Én kávéba is azt teszek (persze amikor nagy nehezen veszek).
Köszönöm, szép napot!!

 
On 5/31/2011 , Zsani írta...

Szia Manka!

Hűtőben tárolva 3-4 napig biztosan nem romlik meg! Ez a mennyiség elég nagy adag, én felét szoktam készíteni és azt fel is használom azonnal.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...