Nem szoktam születésnapra
joghurttortát készíteni, ennek igen egyszerű oka van, eddig úgy gondoltam, hogy nem igazán
ünnepi. Szívesebben sütöttem habos, krémes tortákat, amiket tejszínhabbal,
csokival szépen lehet díszíteni. Most viszont muszáj volt kivételt tennem az
ünnep kérése miatt, a joghurttortán túl az is kérés volt, hogy cukor nélkül
készüljön a sütemény. Mindkét kérésnek sikerült eleget tennem!:)
Erdei gyümölcsös joghurttorta (24 cm-es
formához)
A következő arányokkal szoktam
készíteni a joghurtos süteményeket: 1 rész tejszín, 2 rész joghurt és mindig úgy számolok, hogy 25 gramm
zselatin 1 liter folyadékhoz lesz elég. Innen már csak gyors számolás, attól
függően, hogy mekkora formában fog készülni a sütemény.
Vizes
piskóta:
2 tojás
2 evőkanál
forró víz
10 dkg
PorXukor (mindig kevesebbet teszek bele, mint porcukorból)
10 dkg liszt
1 mk.
sütőpor
Joghurtkrém:
60 dkg natúr joghurt
30 dkg tejszín
25 gramm étkezési zselatin ( 1 liter folyadékhoz
elég)
1 dl folyadék (a zselatin feloldásához)
kb. 10-15 dkg PorXukor
+ 40-50 dkg vegyes erdei gyümölcs
Elkészítés: Vizes piskóta: A
tojásokat kettéválasztom, a lisztet a sütőporral elkeverem. A tojások sárgáját
a Xukorral habosra keverem kb. 15 perc alatt, kanalanként hozzáadom a forró
vizet és ezzel is 10 percig keverem. A tojások fehérjéből kevés citromlé
hozzáadásával kemény habot verek. (A hab akkor jó, ha már szinte
vágható.) A tojássárgás masszához hozzászitálom a sütőporos lisztet, jól
elkeverem, majd a tojások keményre vert habját több részletben óvatosan beleforgatom
a masszába. A sütőt előmelegítem, a tortaformát sütőpapírral kibélelem (előtte
formára vágom) és belesimítom a piskótamasszát. Közepes hőmérsékleten tűpróbáig
sütöm, kb. 15 perc. A piskótát rácson hagyom kihűlni. Joghurtkrém: A zselatint a
tasakon lévő utasítás szerint 1 dl folyadékkal készítem el. Víz helyett tejet
vagy gyümölcslevet szoktam használni. Ha a zselatin feloldódott (nem szabad
forrnia) leveszem a tűzről és langyosra hűtöm.
A joghurtot Porxukorral édesítem (kóstolás!), majd a langyos zselatint hozzákeverem.
A tejszínt vaníliás cukorral és néhány evőkanál PorXukorral kemény habbá verem, majd óvatosan
az édes joghurthoz forgatom. Ha a tejszínes joghurtos alapot nem gyümölcsös
joghurtból készítem, akkor apróra vágott gyümölcsöt is adok hozzá.
A piskótalapot kapcsos formába teszem és
tejszínes gyümölcsös joghurtkrémet ráöntöm. Hűtőben hagyom dermedni, másnap a tetejét borzselével,
marcipánnal és gyümölccsel díszítettem.
Megjegyzés: Ha vékony piskótát szeretnénk, akkor készítsünk sima piskótaalapot 2-3 tojásból.
édes sütemény,
édesség,
gyümölcs,
recept,
születésnap,
torta,
ünnep
|
8 megjegyzés:
Fantasztikusan szép lett, biztosan örült neki az ünnepelt! Szerintem ünnepélyes egy ilyen jellegű torta is! :-))
Csodás ez a torta! Nagyon finom lehet! Ebben a hónapban 2 tortát is sütnöm kell, családban van szülinap de még nem döntöttem el hogy milyet? Nagyon tetszik ez is de nem hiszem hogy bevállalnám elkészíteni!
Teller-cake köszönöm! Igen, nagy volt az öröm! A torta is gyorsan fogyott, végül már nem is bántam, hogy joghurtosat készítettem.:)
Éva! Köszönöm, hidd el, nem nehéz elkészíteni. Én is sokáig tartottam a zselatinos krémektől, féltem, hogy szét fog folyni az egész. Két lényeges dolog van: a zselatint nem szabad forralni, csak feloldani a folyadékban és egyenletesen kell elkeverni a joghurttal (robotgéppel szoktam). Kapcsos formába tenni, vagy fóliával kibélelsz egy tepsit, beleöntöd a krémet,rá a piskóta, másnap egy tálcát teszel alá és kifordítod. Ennyi az egész!:) Próbáld meg először kisebb adagban.
Nagyon ünnepien van dekorálva!
Anazar köszönöm! Tejszínhabot most direkt nem használtam, csak gyümölcsöt és marcipánt.:)
Már a facebookon is megcsodáltam ezt a gyönyörű tortát, és bizony hogy nagyon is ünnepi. Nagyon szeretem az ilyen habos finomságokat.:)
Ez nagyooon szép! Hmmmm... és milyen finom lehetett!!! :P
Gizi köszönöm! Nyáron én is szívesebben eszek joghurtos-gyümölcsös édességeket.:)
Gabriella köszönöm! Nagyon finom volt, hamar el is fogyott.:))