A takarékosság jegyében jelent meg először ez a receptem a magazinban, mert valóban spórolós menü, ha nyáron, zöldségszezonban készítjük a salátát. Emellett nagyon finom is, mi nagyon szeretjük a zöldborsót minden formában, így ez a vagdalt is az egyik kedvencem. Ha marad másnapra, vékonyra szeletelve, kiváló lesz felvágott helyett a szendvicsekbe is.
Én most rizs helyett petrezselymes burgonyával enném! Uborkasaláta és petrezselymes burgonya, nemsokára otthon leszek...
Zöldborsós
vagdalt
Hozzávalók: (kb.
20 szelethez, 6 főre)
50 dkg darált
hús
10 dkg szikkadt,
szárazabb kenyér
1 tojás
15 dkg párolt
zöldborsó
3 gerezd
fokhagyma
2 dkg
zsemlemorzsa
1 mokkáskanál
őrölt bors
2-3 dkg só
0,5 dl olaj
Elkészítés: A
kenyeret vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és a darált húshoz morzsoljuk. A
tojással, a fűszerekkel, reszelt fokhagymával egyneművé dolgozzuk a masszát,
majd a párolt zöldborsót belekeverjük. Olajozott tepsiben, rudat formálunk a
masszából, zsemlemorzsával meghintjük, az oldalait is. Kevés olajjal
meglocsoljuk és 30-40 perc alatt közepes hőfokon szép pirosra sütjük. Közben
locsolgatjuk az alatta lévő zsiradékkal.
Párolt
rizs
Hozzávalók:
50 dkg rizs
olaj
kb. 2 teáskanál
só
1 csomag
petrezselyemlevél
Elkészítés: A
rizst megmossuk és megszárítjuk, néhány evőkanál olajon megpirítjuk. Felöntjük kb.
kétszeres mennyiségű vízzel. Sózom, apróra vágott petrezselyemlevéllel
ízesítjük. Lefedjük és előmelegítjük a sütőt. Ha a rizs felfőtt, lefedve az
előmelegített sütőbe tesszük. Közepes hőfokon addig pároljuk a rizst, amíg puha
nem lesz, ezt követően fedő nélkül két-három percig még a sütőben hagyjuk. A
sütőben párolástól finom, pergős lesz a rizs, nem fog összeragadni.
Uborkasaláta
Hozzávalók:
2 db kígyóuborka
ecet
só, cukor
pirospaprika
Elkészítés: Az
uborkát vékonyra szeleteljük, jól megsózzuk és állni hagyjuk. Közben
elkészítjük a levet, hideg vízből, néhány evőkanál ecetből, kevés
pirospaprikából, cukorból. Az uborkát kinyomkodjuk és a salátalébe tesszük.
Néhány óra alatt, hűtőben összeérnek az ízek.
0 megjegyzés: