Citromos
pite tészta, vaníliakrém és sült tojáshab! Mutatós, habos-krémes sütemény,
amibe most gyümölcs is került. Nagyon hamar elfogyott, így csak ajánlani tudom,
ribizlivel vagy barackkal is finom lehet.
Habos-vaníliás
kocka (22*16cm-es formában)
Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg liszt
3 evőkanál
porcukor
csipet só
1 tojássárga
1-2 evőkanál
tejföl
7 dkg vaj
1 mk sütőpor
csipet só
reszelt
citromhéj
Vaníliakrém:
4 dl tej
2 tojássárgája
3 púpos evőkanál
keményítő
3-4 evőkanál
kristálycukor
1 cs. bourbon vaníliás
cukor/vaníliarúd
csipet só
+ kb. 10 dkg
szeder (el is maradhat)
Tetejére:
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 mk. ecet
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet
sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját és a tejfölt is hozzáadjuk,
reszelt citromhéjjal ízesítjük és jól összegyúrjuk. Egy kis méretű tepsit
kivajazunk és kilisztezünk, majd a tésztát kinyújtjuk és a formába igazgatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt közepes fokozaton megsütjük. Amíg sül
az alap, addig elkészítjük a vaníliakrémet. A tejet csipet sóval feltesszük
forrni, amíg langyos kb. 1 dl-t kiveszünk belőle. A tojások sárgáját a
keményítővel, cukorral, vaníliás cukorral és az egy 1 dl langyos tejjel jól
kikavarjuk. A tojásos keveréket óvatosan a meleg tejhez öntjük, közben
folyamatosan keverjük. Néhány percig kevergetve főzzük, amíg puding sűrűségű
nem lesz. A vaníliakrémet tegyük félre hűlni. Készítsük el a tojáshabot! A tojások
fehérjét kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk az ecetet, majd több
részletben a porcukrot is. Nagyon kemény habot kell, hogy kapjunk.
Összeállítás: A langyos pudingot a tésztára öntjük, megszórjuk kevés szederrel
és rákanalazzuk a kemény tojáshabot, egy kanállal elsimítjuk a tetejét. Előmelegített, forró sütőben néhány perc
alatt megpirul a hab, kihűlve éles késsel szeleteljük
0 megjegyzés: