Author: Zsani
•20:20
finom tejfölös pogácsa


Most, hogy enyhült a hőség, már be merem kapcsolni a sütőt is, így több finomság is készült a elmúlt napokban.:) Ahogy sokan, én is elég rosszul viselem a forróságot, kánikulában igyekszem minél kevesebbet tartózkodni a konyhában vagy reggel elkészítem az ebédet. Ilyenkor persze az étvágy sem az igazi és kevésbé jön az ihlet is, hogy mit főzzek. Így gyakran volt főzés nélküli gyümölcsleves és tésztaételek, illetve saláták és fagyik.
Van mit pótolnom a receptek terén, most egy nagyon finom, puha sajtos-tejfölös pogácsát hoztam és hamarosan egy kakaós kifli is fel fog kerülni a blogra.
 

Finom tejfölös pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg vaj/margarin
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 dkg só
tejföl (kb. 2,5-3 dl)
1 tojássárga
1 mk. cukor
Tetejére:
10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:  A lisztet elkeverem a sóval,  a vajjal elmorzsolom, a langyos  tejhez keverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem. Ha az élesztő felfutott, a liszthez keverem a tojássárgájával együtt és annyi tejfölt adok hozzá, hogy félkemény tésztát kapjak.  A tésztát konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom pihenni, félórás időközönként háromszor hajtogatom. Lisztezett deszkán kb. 1,5- 2 cm vastagra kinyújtom a tésztát, pogácsákat szaggatok belőle, tetejüket tojással megkenem és reszelt sajttal megszórom. Sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsiben, előmelegített sütőben, közepes fokozaton, szép pirosra sütöm őket.
This entry was posted on 20:20 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 7/14/2012 , Éva írta...

Nagyon guszta a pogid! Ép a mai napon találtam egy helyi újságban is pogácsa receptet bár nekem is van jópár, de most keresem a legjobbat mivel a lányom esküvőjére nagyon finomat szeretnék sütni.Nagyon tetszik a pogácsád!

 
On 7/15/2012 , Zsani írta...

Éva köszönöm! Régebben nem igazán szerettem a pogácsákat, most kezdek rákapni. Nem semmi feladat lányod esküvőjére sütni.:)) Érdemes kísérletezni, próbálgatni melyik ízlik jobban. Nekem ez a tejfölös nagyon ízlik, de a receptjeim közt van egy töltött sonkás pogácsa és egy túrós rudacska, mindkettő nagyon - nagyon finom, ünnepekkor szoktuk készíteni. Utóbbi nagyon hamar kész van.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...