Author: Zsani
•20:47


Sajnos még mindig nincs fagylaltgépem és jó ideig nem is lesz, mert a fagyasztóban nem tudnék helyet szorítani a tartályának. Édesanyámnak viszont van, így ha nála vagyunk, lehet kísérletezgetni a házi fagylaltokkal. Több alapreceptet is kipróbáltunk, mire sikerült elérni a megfelelő állagot, ami nem kásás, nem vizes és teljesen olyan, mintha cukrászdában vettük volna a fagyit.
Fagylaltszakértő ugyan még nem vagyok, de néhány tapasztalattal gazdagabb lettem.  A receptek tesztelgetése után megfigyeltem, hogy fél liter folyadékhoz 3-4 tojássárgát kell adni, hogy krémes állaga legyen a fagyinak. Kevesebbel nem érdemes próbálkozni, mert a végeredmény kásás lesz. A legjobb, ha a folyadék fele tej, fele tejszín (felverve), abban az esetben amikor csak tejjel készítettem közel sem lett ennyire krémes, finom a fagylalt. 
Joghurtos, gyümölcsös fagyikat még nem készítettem géppel, így ezekről nem tudok beszámolni. A vanília és a csokoládé fagylalt volt az első cél, persze ezek alapfagyinak is kiválóak, melyeket lehet tovább variálni, ízesíteni.

Csokoládé fagylalt

Hozzávalók:
12 dkg cukor
3 tojássárga
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
2-3 evőkanál kakaó (kevesebb is elég lesz)

Elkészítés: Robotgéppel a cukrot és a tojássárgát fehéredésig keverem, majd hozzákeverem a kakaóport. A tejhez tördelem a csokoládét és gőz felett elkezdem melegíteni, hozzáöntöm a tojásos keveréket, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön az egészet sűrűre főzöm. Ha a csokis krém teljesen kihűlt, hozzákeverem a felvert tejszínhabot. A csokoládés alapot a fagyigépbe öntöm és a megfelelő állag eléréséig hagyom, hogy dolgozzon. Ha kész a csokoládé fagylalt, fagyasztóba teszem, hogy megdermedjen. Hűtött kelyhekben tálalom.

This entry was posted on 20:47 and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...