Author: Zsani
•18:51
Nagyon rég készítettem ezt a lángost, ideje lenne újra sütni, bár nem fogyókúrás étel az tény.:)
Mindig ugyanazt a receptet használom, mert bevált, nagyon finom, nem olajas tészta lesz a végeredmény. Kétféle módon szoktam készíteni, ha aznap akarom kisütni, akkor az élesztőt megfuttatom, tésztát dagasztok és hagyom a duplájára kelni. Ha nagyobb adagot készítek, akkor instant élesztőt használok, ahogy összeállítom a tésztát, kiolajozott zacskóba teszem és berakom a hűtőbe.  Hat óra elteltével lehet sütni, de akár 4 napig is eláll, sütéskor kiveszek egy-egy darabot a tésztából és úgy dolgozom vele, mintha "friss" tészta lenne.
Következzen a recept, érdemes egyből dupla adagot készíteni!
 
gyors lángos tejföllel hűtőben kelesztve fotó


Gyors lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tojás
fél doboz tejföl (kicsi)
2, 5 dkg friss élesztő (ha hűtőbe teszem:1 cs. szárított élesztő)
1 kk. só
1 mk. cukor

Elkészítés: A lisztet egy tálba teszem és elkeverem a sóval.  A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt és félreteszem 10-15 percre. A tojást elkeverem a tejföllel. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntöm a liszthez, a tejfölös keveréket is a tálba öntöm. A hozzávalókból tésztát dagasztok, cipót formázok belőle. Liszttel meghintem és konyharuhával letakarom, hagyom, hogy meleg helyen a duplájára keljen. Ha a tészta megkelt, kisebb darabokat tépek belőle és olajos tálcára teszem pihenni kb. 20 percre, konyharuhával ismét letakarom. Ezután egy nagy serpenyőben olajat forrósítok, kézzel széthúzom a tésztát kör alakúra (nem szükséges nyújtófával kinyújtani) és forró olajban minkét oldalát megsütöm. Hamar sülnek, ha szükséges mérsékeljük a lángot, hogy ne égjenek meg.
Tejföllel, sajttal, hagymával még melegen tálalom.
This entry was posted on 18:51 and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...