•18:23
Gyerekkoromban, egy helyi kávézóba betérve, rögtön a süteményes pulthoz siettem, hogy megnézzem, van-e még sajtos roló vagy be kell érnem a sonkás szendviccsel (amit azért szintén nagyon szerettem). Azóta nagyon sok idő eltelt, de a sajtos rolót azóta is imádom, és valamiért igyekszem mindenkivel megkedveltetni, mert véleményem szerint, nem lehet nem szeretni.:)
Sajtos roló
Hozzávalók:
1 cs. leveles vajas
tészta
1 tojássárgája
Sajtkrém:
2 dl tej
2 púpos kávéskanál
liszt
2 tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg reszelt
trappista sajt (lehet több is)
Díszítés:
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A vajas tésztát
kiolvasztom és lisztezett deszkán kb. 2 mm-re vastagra, téglalap alakúra
kinyújtom. A kinyújtott tésztából
egy éles kés segítségével 2 cm-es csíkokat vágunk (a kés élét belisztezem, hogy
ne ragadjon rá a tészta). A fém csöveket véknyan
vajjal bekenem és feltekerem a tésztacsíkokat. A cső végétől kb. fél centi
maradjon ki, hogy könnyen le lehessen venni a kisült rolókat. A csíkok kissé
fedjék egymást, így sülés közben nem fognak szétnyílni. A feltekert tésztát
tojássárgájával lekenem, vajazott, kilisztezett tepsibe teszem és megsütöm.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm őket
A kisült tésztát még
forrón leveszem a csőről. Kesztyű vagy konyharuha segítségével megfogom a cső végét,
és kissé megtekerem, hogy a tészta leváljon a csőről, közben másik kezemmel
tartom a rolót. A kisült rolókat
félreteszem, hogy kihűljenek.
Sajtkrém: A tejből és a lisztből
sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve még
forrón hozzákeverjük a tojássárgákat.A vajat habosra keverem
és hozzáadom a tojássárgás krémet. A vajas krémhez a
reszelt sajtot is hozzáadom, ha szükséges sózom.
A sajtkrémet
tortadíszítő segítségével a rolókba töltöm. Sajtkrém a rolók végén is bőven
legyen, mert reszelt sajtba mártjuk és így szépen bele fog ragadni.
a Büfé,
recept,
sós sütemény
|
2 megjegyzés:
Ezer meg ezer éve nem ettem sajtos rolót. Csodásak!!
Köszönöm! Remélem meghoztam a kedved hozzá!:)