Author: Zsani
•18:23
Gyerekkoromban, egy helyi kávézóba betérve, rögtön a süteményes pulthoz siettem, hogy megnézzem, van-e még sajtos roló vagy be kell érnem a sonkás szendviccsel (amit azért szintén nagyon szerettem). Azóta nagyon sok idő eltelt, de a sajtos rolót azóta is imádom, és valamiért igyekszem mindenkivel megkedveltetni, mert véleményem szerint, nem lehet nem szeretni.:)
sajtos roló fotó


sajtos roló fotóSajtos roló

Hozzávalók:
1 cs. leveles vajas tészta
1 tojássárgája
Sajtkrém:
2 dl tej
2 púpos kávéskanál liszt
2 tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg reszelt trappista sajt (lehet több is)
Díszítés:
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A vajas tésztát kiolvasztom és lisztezett deszkán kb. 2 mm-re vastagra, téglalap alakúra kinyújtom. A kinyújtott tésztából egy éles kés segítségével 2 cm-es csíkokat vágunk (a kés élét belisztezem, hogy ne ragadjon rá a tészta). A fém csöveket véknyan vajjal bekenem és feltekerem a tésztacsíkokat. A cső végétől kb. fél centi maradjon ki, hogy könnyen le lehessen venni a kisült rolókat. A csíkok kissé fedjék egymást, így sülés közben nem fognak szétnyílni. A feltekert tésztát tojássárgájával lekenem, vajazott, kilisztezett tepsibe teszem és megsütöm. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 15 perc alatt szép pirosra sütöm őket
A kisült tésztát még forrón leveszem a csőről. Kesztyű vagy konyharuha segítségével megfogom a cső végét, és kissé megtekerem, hogy a tészta leváljon a csőről, közben másik kezemmel tartom a rolót. A kisült rolókat félreteszem, hogy kihűljenek.
Sajtkrém: A tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve még forrón hozzákeverjük a tojássárgákat.A vajat habosra keverem és hozzáadom a tojássárgás krémet. A vajas krémhez a reszelt sajtot is hozzáadom, ha szükséges sózom.

A sajtkrémet tortadíszítő segítségével a rolókba töltöm. Sajtkrém a rolók végén is bőven legyen, mert reszelt sajtba mártjuk és így szépen bele fog ragadni.


This entry was posted on 18:23 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 megjegyzés:

On 8/10/2011 , Anazar írta...

Ezer meg ezer éve nem ettem sajtos rolót. Csodásak!!

 
On 8/10/2011 , Zsani írta...

Köszönöm! Remélem meghoztam a kedved hozzá!:)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...