Author: Zsani
•15:51
Az elmúlt hetekben többször is vásároltunk fokhagymás illetve pizzás stanglit, arra gondoltam, hogy ezt házilag is el lehetne készíteni és legalább tudnám, hogy mi kerül a reggelire szánt péksüteményekbe.
Az eredeti receptről fogalmam sincs, de ez a házi változat mindenkinek jobban ízlett. Érdemes kipróbálni, nem túl bonyolult és a tölteléket is kedvünk szerint variálhatjuk, egy biztos, hogy nálunk visszatérő vendég lesz!:)

baconos stangli fotó
Kifliként formázva

Baconos stangli

Hozzávalók: (16 kisebb stanglihoz)
1 kg liszt
2 cs. szárított élesztő/ 5 dkg friss élesztő
25 dkg vaj/margarin
2 tojás
3-4 dl langyos tej
1 mk. cukor
kb. 1 evőkanál só
Töltelék:
1 kis doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
csipet só
15 dkg bacon
15 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés: Tészta: A lisztet egy tálban elkeverem a szárított élesztővel és a sóval. A vajat beledarabolom a tálba és jól elmorzsolom a liszttel. A langyos tejben egy kis kanál cukrot elkeverek, majd a tojással együtt hozzáadom a liszthez, jól összedolgozom. (Ha szükséges tejjel lágyítom a tésztát.)  A tésztát lisztezett deszkára borítom és addig gyúrom, dagasztom, amíg sima, rugalmas nem lesz. Meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem. Töltelék: A tejfölbe belereszelem a fokhagymát, csipet sóval ízesítem, jól elkeverem.

Összeállítás:
A tésztát elfelezem, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. fél centi vastagra kinyújtom. A tésztát megkenem fokhagymás tejföllel és 8 egyenlő kisebb téglalapra vágom. A téglalapokat feltekerem, hosszában, középen, mélyen bevágom (nem vágom végig), egy-egy baconcsíkot megtekerek és a nyílásba helyezem. A töltött stanglikat tojással megkenem, majd reszelt sajttal megszórom. (A tészta másik felével ugyanígy járok el.)
A stanglikat vajjal kikent, kilisztezett tepsibe teszem, előmelegített sütőben közepes hőfokon 25-30 percig sütöm.

Megjegyzés: A tésztát kör alakúra is kinyújthatjuk, így 8 cikkre vágva, a háromszögeket a csúcsuk felé hajtva formázzunk kifliket.
Bacon helyett tölthetjük félbevágott virslivel is, fokhagymás tejföl helyett kevés mustárral kenjük meg a tésztát.


baconos stangli fotó

This entry was posted on 15:51 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...