Author: Zsani
•11:31
Volt itthon egy csomag mák, amit már fel kellett használni. Eszembe jutott, hogy a Segíts süti akcióban egyszer láttam egy meggyes-mákos pitét, ami nagyon megtetszett. Így jutottam el  Fakanál blogjába, ahol találtam egy másik mákos sütit, némi mérlegelés után, inkább azt készítettem el.
A neve habos mákos, de eltér az általam ismert változattól, mely három részből áll: linzer tészta, mák, nagyon magas tojáshab. 
A meggyes változat is nagyon finom, bár a tojáshab nem lett tökéletes:)

habos mákos meggyel fotó


Eredeti recept: Fakanál blog

Habos mákos (meggyel)

Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg őrölt mák
20 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojássárgája
2-2,5 dl tej
1 tk. szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor
1 mk. fahéj
1 üveg meggybefőtt + 3 evőkanál liszt
Tetejére:
4 tojásfehérje
8 dkg cukor
kevés citromlé
vaníliás cukor
1-2 evőkanál rum
4-5 evőkanál lekvár

Elkészítés: A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, alaposan kikeverem kb. 15 perc alatt. A lisztet, a mákos, a szódabikarbónát elkeverem. A lisztes keveréket és a tejet felváltva a masszához adom, közben folyamatosan keverem. A meggyet lecsepegtetem, néhány evőkanál liszttel elkeverem és beleforgatom a mákos tésztába. Egy kis méretű tepsit kivajazok, kilisztezek és belesimítom a meggyes-mákos tésztát. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm (tűpróba).
Közben felverem a tojások fehérjét, a cukorral, vaníliás cukorral és a citromlével. Kemény habot kell, hogy kapjunk!
Ha megsült a tészta, kiveszem a sütőből és megkenem a rummal elkevert lekvárral. Majd rákenem a tojáshabot is és visszateszem a forró sütőbe, ezután kikapcsolom és 15-20 percig hagyom száradni a habot.
Ha elkészült a sütemény, kisebb kockákra vágom.

habos mákos meggyel fotó


This entry was posted on 11:31 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...