Author: Zsani
•20:34
Az őszi szabadság után kicsit nehezen ment a visszatérés a hétköznapokba. A korán kelés, a munka, a kollegák mind mind olyan idegennek hatott, persze néhány nap (hét) után megint felvettük a ritmust.
A hetek nagyon gyorsan teltek, a november csak úgy elszaladt és már alig 20 nap van karácsonyig... El sem hiszem. Annyi tennivaló van még, egész listám van, amit az ünnepig még szeretnék elkészíteni, amolyan gasztroajándékként (bár ezt a szót nem szeretem) a családnak. Többek közt újabb adag fűszerolajat, mert egyenesen imádjuk, trüffelgolyókat és mézben eltett diót is szeretnék készíteni, persze néhány aprósütemény sem maradhat el, szép díszdobozban.
Mint például a következő aszalt gyümölcsös sütemény, ami, nagyon, nagyon finom, remek ajándék is lehet, ha valaki édesszájú a családban. Bár van benne zabpehely, mégsem nevezném zabpelyhes keksznek. A sütemény puha és omlós, a fűszereké és az aszaltgyümölcsöké a főszerep, a zabpehely tényleg nem dominál benne. További előnye, hogy nagyon hamar elkészül.



Aszalt gyümölcsös aprósütemény

Hozzávalók:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
25 dkg zabpehely
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
15 dkg aszalt gyümölcs
(5 dkg kandírozott narancshéj, 5 dkg kandírozott gyömbér, 5 dkg mazsola)
10 dkg mandula
2 tojás
1 tk szódabikarbona
1 tk fahéj
1 evőkanál rumaroma
nagy csipet só

Elkészítés: A vajat habosra keverem cukorral, majd egyenként belekeverem a tojásokat és a mézet is. A lisztet, fahéjat, sót, szódabikarbonát, zabpelyhet és az apóra vágott aszalt gyümölcsöket és a szintén apróra vágott mandulát összekeverem A vajas keveréket összekeverem a lisztes keverékkel. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek, majd vizes kézzel golyókat formázok a masszából és egy evőkanál segítségével ellapítom őket. Kb. 180 fokon 12-15 perc alatt megsütöm az aprósüteményeket. Melegen még nagyon puha, ha kihűlnek megszilárdulnak.
Az aprósüteményket díszíthetjük olvasztott étcsokoládéval.



This entry was posted on 20:34 and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...