Mindig is szerettem borral sütni-főzni, pörköltökhöz vagy sült húsokhoz is gyakran használok bort vagy sört, finomabb, pikánsabb lesz tőle az étel. De nemcsak főfogásokhoz, hanem egy-egy desszerthez is bátran lehet használni, meggyhez, szederhez, csokoládés édességekhez nagyon jól passzol a vörösbor. Eperhez, barackhoz inkább pezsgőt vagy fehérbort párosítanék.:))
Ez a szedres rizstorta ismét egy régi recept, mely vörösborral készült, kicsit savanykás, de nagyon-nagyon finom.
Egy másik sütemény, ahol szintén a vörösbor és a szeder dominál:
Szedres- rizses torta (24 cm-es
tortaformában)
Hozzávalók:
2-3 tojásból sütött piskótalap
60
dkg szeder
2
dl édes vörösbor
5
dkg keményítő
10
dkg cukor
fahéj
5
dl tejszín
2,5
dl tejberizs
vaníliás
cukor
2
tk. étkezési zselatin
Tetejére:
1
cs. tortazselé (12 g) +1-2 evőkanál cukor
2,
5 dl édes vörösbor
Elkészítés: A piskótalapot egy kapcsos
tortaformába tesszük (papírt is tehetünk alá, hogy ne karcoljuk össze
vágáskor), a hozzávalókat kimérjük. A szederből néhány szemet
félreteszünk a díszítéshez. A maradék szedret, kevés
vörösborral (0,5 dl) feltesszük főni, cukorral és fahéjjal ízesítjük. Ha felfőtt a szeder, 2 dl vörösborban elkeverjük a keményítőt és besűrűsítjük vele a
gyümölcskrémet. (Néhány percig főzzük.) A szedres krémet langyosra
hűtjük, majd a kapcsos tortaformában lévő
piskótalapra öntjük. A tejszínt a vaníliás
cukorral felverjük, a zselatint a tasakon lévő utasítás szerint 1 dl
folyadékban feloldjuk, majd a langyosra hűtjük. A felvert tejszínhez adjuk
a zselatint, majd óvatosan beleforgatjuk a tejberizst is. A rizskrémet a gyümölcsrétegen
elsimítjuk. A tortazselét víz helyett
borral készítjük el. A zseléport elkeverjük a cukorral, állandó kevergetés
mellett hozzáadjuk a vörösbort. Folytonos kevergetés közben kb. 1 percig
főzzük. Langyosra hűtjük! A torta tetejét kirakjuk a félretett szederrrel,
és leöntjük a tortazselével.Ha megszilárdult a zselé, a
tortaforma karimáját eltávolítjuk és felszeleteljük a süteményt.
Hűtőben tároljuk!
0 megjegyzés: