•19:11
Kelt tésztát
készíteni nem ördöngösség, csupán néhány dologra kell oda figyelnünk a biztos
siker érdekében. A hozzávalók ne legyenek hidegek, ezért készítés előtt
legalább fél órával vegyük ki őket a hűtőből. A friss élesztőt mindig langyos
tejbe tegyük, soha ne forróba! Ha szárított élesztővel dolgozunk, azt
egyszerűen csak keverjük a liszthez. A jól kidolgozott tészta elválik az edény
falától, felülete fényes és sima. A
tészta csak meleg helyen tud megkelni, szórjuk meg kevés liszttel és takarjuk
le konyharuhával. A megkelt tészta rugalmas, ujjunkkal benyomva a keletkezett
mélyedés hamar eltűnik.
Az édes kelt
tészta több népszerű péksütemény alapja, a jól bevált kedvenceink mellett
bátran kísérletezzünk más ízekkel, formákkal!
Hozzávalók:
25 dkg liszt
6 dkg vaj
1 dkg élesztő
(+1 dl tej, 1 mk. cukor)
1 evőkanál porcukor
1 tojás
csipet só
Elkészítés:
A lisztet egy
nagy tálba öntöm majd a vajjal, sóval és cukorral elmorzsolom.
A tejet kevés
cukorral meglangyosítom, a tűzről levéve belemorzsolom az élesztőt
Villával kissé
elkeverem a tojást, majd a liszt közepébe mélyedést készítek és beleöntöm.
A felfutatott
élesztőt is a liszthez öntöm.
A hozzávalókat a
tálban jól összegyúrom.
A tésztát addig
dagasztom, amíg elválik az edény falától és szép hólyagos lesz. Lisztezett
deszkára borítom, konyharuhával letakarom.
A tésztát meleg
helyen hagyom a duplájára kelni.
A megkelt
tésztát átgyúrom, kerek cipót formázok belőle. A tésztát
lisztezett deszkán téglalap alakúra, kb. fél cm vastagra kinyújtom. Az édes tésztát
tetszés szerint különböző töltelékkel kenem meg és formázom. A süteményeket
tojással megkenem és vajazott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben
közepes hőfokon megsütöm.
0 megjegyzés: