Author: Zsani
•14:51
Nem rég ünnepeltük a születésnapomat, le sem merem írni, hogy hanyadikat:) Legyen annyi elég, hogy a huszadik születésnapom óta úgy érzem, mintha felgyorsult volna minden és az évek sajnos túl gyorsan elrepülnek... Na de azért  még nem vagyok annyira öreg és remélem egy ideig nem fognak a gyerekek "nénizni":)
Az idei születésnapom az egyik legjobban sikerült volt, a családomnak hála minden annyira tökéletes lett.:)  Anyu nagyon finom menüvel készült, volt húsleves, töltött káposzta, töltött karaj, petrezselymes burgonya. Sós süteménynek a két örök kedvencemet sütötte a sonkás pogácsát és a sajtos rolót. Édességként pedig ismét egy kedvenc sütimet, a karamellás sütit, melynek rövid története is van. Egy gyerekkori osztálykiránduláson kóstoltam először. Egy apuka készítette és csomagolta a lányának, majd hazaérkezve annyira dicsértem, hogy anyu elkérte a receptet és azóta is gyakran süti. Egyszerűen imádom! 
A születésnapi tortát mindig egy helyről rendeljük, eddig nem csalódtunk. A tejszínes gesztenyetorta nagyon szép volt és finom is!:)
Most jöjjenek a finomságok és néhány fotó is. A korábban feltett recepteket nem írom le újra, de kattintsatok a linkre és akkor elolvashatjátok!


Egytojásos torta (Karamellás sütemény)


karamellás sütemény egytojásos torta fotó

Hozzávalók: 
tészta:
50 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
16 dkg cukor
1 egész tojás
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
5 dl tej
10 dkg liszt
30 dkg cukor
20 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk és a többi anyag hozzáadásával a tésztát összegyúrjuk. 6 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk és egy tepsi hátán megsütjük. A tepsi hátát kenjük le véknyan vajjal és szórjuk meg liszttel. Krém: A cukrot világos barnára pirítjuk, fél dl vízzel és 2 dl tejjel óvatosan felöntjük és tovább melegítjük, hogy feloldódjon a cukor. A lisztet a többi tejjel elkeverjük, és a karamellhez öntve sűrű krémet főzünk. Langyosra hűtjük és hozzáadjuk darabokban a vajat, a vaníliás cukrot és addig kavarjuk, amíg teljesen ki nem hűlt. A lapok széleit egyenesre vágjuk és krémmel megtöltjük, tetejét is azzal vonjuk be, és a levágott szélek morzsájával meghintjük.
A legjobb másnap szeletelni, hogy a lapok megpuhuljanak!
Megjegyzés: A tetejére morzsa helyett, kakaóport, mandulát, csokireszeléket is szórhatunk. A tésztát cukor helyett készíthetjük mézzel, a recept szerint akkor 20 dkg méz szükséges.


This entry was posted on 14:51 and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...