•15:45
Az egyik kedvencem az epres-túrós pite, mely tavaly májusban került fel először a blogra. Persze, más gyümölccsel is készíthetjük, szederrel, meggyel, ribizlivel... de jó is lenne most egy szelet!:)
Epres-túrós pite
(27 cm-es piteformában készült)
Hozzávalók:
40-50 dkg eper
Kakaós
tésztához:
12 dkg vaj
10 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
1 mokkáskanál
sütőpor
2 tojás
Túrós részhez:
50 dkg félzsíros
túró
3 tojás
6 dkg étkezési
keményítő
4 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag
vaníliás cukor / vaníliakivonat
1 citrom reszelt
héja
Elkészítés: Az epret
félbevágjuk, a formánkat vékonyan kikenjük vajjal, liszttel megszórjuk.
Kakaós tészta: A
vajat, a cukorral kezdjük el kikeverni, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és
jól keverjük ki. A lisztet, a kakaóval, sütőporral keverjük össze. A kakaós
lisztet a tojásos keverékhez adjuk és összedolgozzuk. A kakaós masszát a
formába öntjük és elsimítjuk, majd tetszés szerint kirakjuk eperrel.
A túrós réteg: A
tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk
a tojások sárgáját, majd az összetört túrót. Citromhéjjal ízesítjük és
hozzákeverjük a keményítőt is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és több
részletben a túrós krémhez forgatjuk. A túrós masszát az eperre kanalazzuk,
majd a sütemény tetejét is kirakjuk eperrel.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig
sütjük. (Tűpróba!)
2 megjegyzés:
Ma sütöttem meg a kisfiam szülinapjára. Nagyon ízlett a gyerekeknek is! Köszönöm a receptet!
Köszönöm! Nagyon örülök, hogy ízlett mindenkinek.:)