Author: Zsani
•17:02
Jöjjön a már korábban beígért máktorta recept, mely születésnapra készült. Nem sokat kellett gondolkodnom, hogy milyen tortát süssek, mert az ünnepelt kívánsága citromkrémes máktorta volt... így jár az, aki engedi, hogy a párja receptes újságból válasszon süteményt:) A recept elolvasása után kiderült, hogy a torta tulajdonképpen egy kevert mákos sütemény citromos tejszínhabbal a tetején, nem volt túl meggyőző számomra. Időközben el is felejtődött a citromos máktorta, persze én azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne szülinapi tortát varázsolni citrom-mák ízben. A neten keresgélve kiderült, hogy nagyon közkedvelt ez a kombináció és számtalan változata van. Most leírom az enyémet, amit több recept elolvasása után hoztam össze.



Citromkrémes máktorta 

Mákos piskóta 
A tészta receptje innen kicsit módosítottam rajta, leírom, ahogy én készítettem.

Hozzávalók: 
17 dkg margarin
25 dkg porcukor
8 tojás
citrom héj és a leve
20 dkg mák 
17 dkg liszt
3 dkg kandírozott citromhéj
kiskanál sütőpor
csipet só

Elkészítés
A margarint, a porcukrot és a tojások sárgáját habosra keverem, majd hozzá adom a citrom kifacsart levét. Fehéredésig keverem! A mákot a liszttel, sütőporral, csipet sóval és a kandírozott citrommal összekeverem. A lisztes keveréket hozzáadom a habos margarinos krémhez.  A tojásfehérjéket a porcukorral  kemény habbá verem. Kb. a hab egyharmadát hozzákeverem a mákos masszához, nem baj ha összetörik a hab. A maradék habot kisebb adagokban óvatosan a mákos masszába forgatom, vigyázva hogy össze ne törjön. 
Sütőpapíron körbe vágom a tortaformák alját, és az így kapott sablonokkal kibélelem a formát. A tésztát 3 egyenlő részre osztom és laponként megsütöm, előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt.

Citromkrém

Hozzávalók:
2-3 db citrom
10 dkg fehér csokoládé
1 doboz mascarpone krémsajt (20 dkg)
5 dl tejszín
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A csokoládét megolvasztom és félreteszem, hogy kihűljön. Addig kemény habbá verem a tejszínt. A kihűlt csokoládét elkeverem a krémsajttal és belefacsarom a citromok levét is, ízlés szerint cukrot adok hozzá és jól összekeverem. Végül a felvert tejszínhabhoz forgatom a krémsajtos keveréket.


citromkrémes máktorta fehércsokoládéval fotó

Összeállítás
Mindegyik tortalapot megkentem keserű narancslekvárral, majd  a citromos krémmel. Kívülről is bevontam a tortát krémmel, oldalát szeletelt mandulával díszítettem. Tetejére citromkarika, fehércsoki reszelék és mandula került. 

Finom lehet mák helyett dióval is!



 

This entry was posted on 17:02 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

1 megjegyzés:

On 10/28/2014 , Orsi írta...

Kedves Zsani!

Szeretném elkészíteni ezt a torát és azt szeretném megkérdezni hogy hány centis tortaformát használtál? Én 18 centisből szeretném megsütni a 3 lapot, ahhoz is kell ez a mennyiség esetleg csökkentsem??
Előre is köszönöm :)
Orsi

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...